In onze tweede blogpost gaan we wat dieper in op de toerbindingen die je nodig hebt om jouw toerski's mee uit te rusten. Indien je de blogpost over toerski's nog niet gelezen zou hebben, neem hier zeker eerst een kijkje. We maken hierbij een onderscheid tussen drie types toerbindingen: de pin of tech bindingen, de frame binding en tenslotte de hybride binding.
Wat is nu het grote verschil tussen deze drie types van bindingen?
Als eerste kijken we naar de zogenaamde frame binding. Heel simpel uitgelegd is dit een traditionele alpine binding die op een "frame" is gezet die kan scharnieren aan de tip. Dit frame zit altijd vast aan de tip van de schoen en kan vast of los gemaakt worden aan de hiel van de binding. Dit stelt de skiër in staat om de binding los te maken wanneer er naar boven gestapt moet worden. Boven aangekomen, kan men met een simpele handeling de binding weer "vastklikken" en vervolgens naar beneden skiën. Belangrijk bij een frame binding is dat men geen aparte of speciale skischoenen nodig heeft en dat men dus hiermee kan skiën met gewone alpine skischoenen (al zijn deze natuurlijk niet de meeste comfortabele bij het omhoog stappen, meer hierover in onze derde blogpost). Enkele voorbeelden van frame bindingen: Marker Tour F10 / F12, Salomon Guardian, Marker Baron, Fritschi Diamir Eagle, ...
Een tech of pin binding werkt enigszins anders: om deze te kunnen gebruiken, moet je wel over een speciale skischoen beschikken: een zogenaamde ISO9523 skischoen. Deze schoen wordt gekenmerkt door twee metalen gaatjes in de tip van de schoen en een metalen plaatje aan de achterkant van de schoen.
De tech binding (bv een Dynafit binding) beschik over twee kleine metalen armpjes aan de tip van de binding die vastklikken in de twee gaatjes van de skischoen. Aan de achterkant van de binding steken er twee metalen staafjes uit die vastklikken in de metalen plaat aan de achterkant van de schoen.
De tech binding is in de eerste plaats een zeer lichte binding: de Dynafit Superlite bijvoorbeeld weegt nog geen 150 gram per binding (vs de 800-1000gram voor een framebinding). De meest standaard tech binding (De Dynafit Speedturn of de Look ST10) weegt ongeveer 350gr. De tech binding heeft twee nadelen: eerst en vooral zijn deze niet DIN gecertifieerd wat betekent dat ze geen uniforme (geteste) release hebben. Je kan de release van een tech binding wel aanpassen (meestal van 3 tem 12) maar deze verschillen van binding tot binding en zijn dus niet uniform instelbaar zoals alpine binding. Dit betekent concreet dat ze niet altijd voorspelbaar uitvallen. Daarnaast hebben dit type bindingen niet dezelfde release mechanismes als een alpine binding. Een tech binding zal niet onder elke hoek "uitklikken" en heeft zeker ook niet dezelfde elasticiteit als een alpine binding. Een alpine binding heeft ongeveer 1-1,2cm elasticiteit wat betekent dat de hiel van de binding ongeveer 1cm naar voor kan schuiven voordat de schoen released. Dit zal een alpine binding een zeker comfort geven op de piste, zeker wanneer de ski wat buigt (carve bochten). Op een harde piste zal met met tech bindingen (die deze elasticiteit niet hebben) veel sneller onregelmatigheden voelen. Dit is natuurlijk in de wildernis en buiten piste geen issue, maar wanneer men regelmatig op de piste zit, is dit een klein nadeel.
Tenslotte hebben we nog de hybride bindingen. Deze zijn zoals de naam al doet vermoeden, een kruising tussen een tech binding en een alpine binding. In een aantal gevallen (zoals bv de Marker Kingpin) gaat het over aan alpine hielstuk gecombineerd met de tip van een tech binding. Ook de vorig jaar uitgekomen Salomon Shift valt hieronder, al is dit nog een kleine uitzondering hierop aangezien deze ook aan soort van alpine tipbinding heeft.
Zoals steeds in het leven en dus ook bij de keuze van toerbindingen, bestaat de perfecte binding nog niet. Men zal steeds een afweging moeten maken tussen gewicht en veiligheid / robuustheid. De meeste pin of tech bindingen scoren vooral goed op gewicht maar zijn over het algemeen genomen wat minder veilig dan een traditionele alpine binding of een frame binding. Indien je nog vragen zou hebben welke binding het meest geschikt zou zijn bij jouw ski (stijl), neem dan zeker contact op met ons via chat, mail of telefoon.